W dalszej części artykułu dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o witaminie A. Między innymi, jak dużo należy jej przyjmować i które produkty spożywcze są źródłem witaminy A. Czy wiesz, że witamina A odgrywa ważną rolę w procesie widzenia?

CZYM JEST WITAMINA A?

Witamina A, podobnie jak witaminy D, E i K, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest ona wchłaniana do krwi przez pokarm w jelicie cienkim i może być magazynowana w wątrobie. Istnieją również różne formy witaminy A, takie jak retinol, retinal, kwas retinowy lub beta-karoten. Z drugiej strony beta-karoten jest uważany jedynie za prekursora witaminy A. Jest on następnie przekształcany w organizmie w aktywną witaminę A.

KTÓRE PRODUKTY SPOŻYWCZE ZAWIERAJĄ WITAMINĘ A?

Witamina A, podobnie jak wiele innych witamin, może być spożywana za pośrednictwem odpowiedniej diety. Za bogate w witaminę A uważa się pokarmy pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątroba, ryby morskie, jaja, mleko i produkty mleczne. Pokarmy pochodzenia roślinnego są bogate w beta-karoten. Występuje on często w dużych ilościach w marchwi, szpinaku, brokułach, wiśniach, grejpfrutach i papryce.

Nasze preparaty One Bear A DAY Vitamins również zawierają tą ważną witaminę.

JAKIE SĄ KORZYŚCI Z PRZYJMOWANIA WITAMINY A?

Witamina A odgrywa bardzo ważną rolę w procesie widzenia. Tęczówka jest częścią siatkówki, która odpowiada za rozróżnianie światła i ciemności. Witamina A ma również pozytywny wpływ na proces rozrodczy, ponieważ jest niezbędna do produkcji testosteronu, rozwoju łożyska i dojrzewania płodu. Witamina A jest również potrzebna do budowy kości i zębów. W przemyśle kosmetycznym stosuje się ją w kremach i serum, aby odbudować i zregenerować skórę. Zwłaszcza retinol jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych, ponieważ w skórze przekształca się w kwas retinowy. Zgodnie z doniesieniami, poprawia to elastyczność skóry. Z kolei beta-karoten ma działanie przeciwutleniające, a więc chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, czyli tzw. wolnymi rodnikami. Należą do nich promienie UV, spaliny i inne szkodliwe czynniki.

NASSIM JAMALZADEH:

"Witamina A bierze udział głównie we wzroście, tworzeniu komórek, reprodukcji i widzeniu. Ponadto witamina A jest również jednym z przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Dlatego tak ważne jest, aby ją przyjmować i nigdy nie należy jej zaniedbywać".

WSZYSTKIE PYTANIA DOTYCZĄCE WITAMINY A

JAK CZĘSTO POWINIENEM PRZYJMOWAĆ WITAMINĘ A?

To, jak często należy przyjmować witaminę A, zależy od użytkownika. Jeśli dieta wystarcza do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania, nie ma potrzeby przyjmowania dodatkowych preparatów. Najlepiej zwrócić się do lekarza i regularnie wykonywać badania krwi.

JAKĄ DAWKĘ WITAMINY A NALEŻY PRZYJMOWAĆ?

Zależy to głównie od płci i wieku, a także od wielu innych czynników, takich jak ciąża, karmienie piersią czy choroby.

Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe (DGE) zaleca jednak, aby dzienna dawka wynosiła 700-850 µg. Należy jednak zaznaczyć, że informacja podana przez DGE ma charakter zalecenia, a nie kwoty maksymalnej.

CZY MOŻNA ZAŻYĆ ZBYT WYSOKĄ DAWKĘ WITAMINY A?

Przekroczenie maksymalnych dawek może prowadzić do bólów głowy, nudności, a nawet wymiotów. Jeśli jednak dojdzie do przewlekłego przedawkowania witaminy A, może to prowadzić m.in. do zaburzeń snu, utraty apetytu, suchości skóry i wypadania włosów. Może nawet wpływać na zdrowie kości i wątroby. Szczególnie kobiety w ciąży muszą uważać, aby nie przedawkować witaminy A, ponieważ może ona zaszkodzić płodowi. Dlatego też eksperci i my zalecamy, aby porozmawiać z lekarzem na temat spożycia witaminy A.

PONAD 500 000 ZADOWOLONYCH KLIENTÓW

NASZE MISIE z witaminą A

Obserwuj nas na Instagramie